taustaa

VIISI KYSYMYSTÄ BIG MYSTERYN SYNNYSTÄ

Päivi Rahmel

 

PÄIVI RAHMEL
Metropolian Esittävän taiteen koulutusohjelman lehtori

 

Missä, milloin, miten  törmäsit Big History –sivustoon?

Syksyllä 2014 matkustin Lontooseen tapaamaan pitkäaikaista tarinankertojaystävääni Chardi Cristiania. Hän oli siellä miehensä David Christianin projektin vuoksi.

Perillä kuulin hämmästyttävän tarinan Davidista, jonka olin nähnyt vuosien saatossa yleensä työhuoneessaan, puuhaten jonkin historiaan liittyvän projektin parissa. Silloin hän työskenteli Sydneyn yliopiston historian professorina erityisalueenaan Venäjän historia. Historian kanssa vietettyjen vuosien kuluessa hän kiinnostui katselemaan historiaa kokonaisuutena ja kehitti siitä ensin kurssin opiskelijoilleen. Ja myöhemmin hänestä tuli Big History ”liikkeen” tai tieteenalan johtavia hahmoja. Eräänä päivänä hänelle soitettiin Microsoftilta ja tietokonemyynnin sijaan häntä pyydettiin tapaamaan Bill Gatesia. Siitä tapaamisesta syntyi Gatesin rahoittama projekti Big History-oppimateriaalin luomiseksi ja tarjoamiseksi koulujen käyttöön.

Lontoon tapaamisessa David kysyi minulta tunnenko suomalaisia opettajia, jotka voisivat innostua asiasta ja ottaa aiheen omaan opetukseensa. Materiaalit ja verkosto olisivat tarjolla vapaasti käytettäväksi… Innostuin asiasta ja avasin Big History -sivuston.

Mikä oli ensimmäinen ahaa-elämyksesi sivuston parissa? Tai mitä uutta opit sivustolla, mitä et ollut aiemmin tiennyt?

Ensimmäisenä reagoin siihen, että sivusto on laadukkaasti tehty. Sain kuvan luonnontieteen näkemyksestä miten maailma on syntynyt ja kehittynyt.

Päätit tuoda Big Historyn Metropolian Esittävän taiteen koulutusohjelman pariin. Miksi?

Innostuin ajatuksesta olla uuden asian tuoja suomalaiseen koulujärjestelmään. Minusta aihe tarjosi myös hankemahdollisuuden. Esitellessäni sitä opettajillemme ja muille toimijoille, he inspiroituivat asiasta. Yhdessä koimme, että tämä tarjoaa meille innostavan viimeisen projektin, jolla saattaa olla julkisuusarvoa. Haluamme kunniallisen päätöksen koulutusohjelmallemme ja toivomme Fenix-linnun vielä nousevan..

Päädyitte toteuttamaan esityksen Big Mystery. Kerro hieman millaisia teitä pitkin tähän tultiin?

Materiaalin käsittely taiteen keinoin on tietysti meidän näkökulmamme asioihin. Esittävän taiteen koulutusohjelman perinteeseen ovat  kuuluneet taiteelliset tutkielmat jo pitkään ja tämä on pitkälle viety sellainen. Taiteen ja tieteen yhdistäminen on yksi alue erityisosaamistamme.

Davidin vaimo Chardi on kertonut tarinaa maailman synnystä jo kauan aikaa sitten. Hän, myyttien tuntija, sanoi Big Historyn olevan tämän ajan luomismyytti. Eri kulttuurit kertovat tuota luomisen tarinaa eri tavoin. On kiinnostavaa katsoa joitakin niistä rinnakkain. Voimme tutkia tätä luonnontieteen näkökulmasta, myyttinä ja eräänä tarinana suuresta mysteeristä, syntymästämme. Voimme luoda teatterin lumoa luomiskertomuksiin ja elää uutta luoden oman ”kuolemamme” äärellä.

Helmikuussa 2016. Olet juuri nähnyt esityksen, olet poistunut teatterisalista, olet kotonasi. Mitä ajattelet?

Tämä meidän kuului tehdä. Opiskelijamme ovat loistavia. Hieno päätös. Hieno ohjaus.

Ajattelen myös sisältöä tavalla, jota en vielä tiedä. Olen havahtunut johonkin uuteen teatterin ja tieteen mahdollisuuksista.  Tiedän enemmän maailman synnystä ja eri kulttuurien käsityksestä siitä, miten kaikki saikaan alkunsa.

BigMystery